Biografia

Toni_B:NEl Toni Marbà va néixer el juny de 1983, i des de petit va manifestar un gran esperit creatiu que s’ha concretat en una llicenciatura de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i en una vocació musical que ara veu la llum amb el disc Desmentides.

De caràcter reservat en ambients acadèmics, més expansiu i sociable en cercles creatius, somniador compulsiu en la intimitat, la seva passió per la música el porta a participar en  corals, i a composar les primeres cançons als tretze anys, amb els únics tres acords apresos de manera autodidacta.

A partir d’aquell moment ja no es desenganxa més de la guitarra, ja sigui de viatge per l’Egipte mil·lenari o per l’eterna Roma, sempre hi ha un moment per treure l’instrument de la funda i practicar acords o improvisar una cançó. A cavall entre l’adolescència i els primers anys de joventut, ja cursant la carrera artística a la Universitat de Barcelona, compagina la passió per la pintura i un treball al taller Manetes de l’artista Carmina Gimeno, amb diferents bandes musicals com Reborn, Manflinaires o Defecte de fàbrica. A través d’aquestes bandes, experimenta amb diferents estils musicals, des de la música d’arrel tradicional, cançons catalanes pop-rock, fins a les versions de grans temes del blues i del rock, i que li permet millorar com a guitarrista i fer provatures amb el baix, l’harmònica, el saxo i el caixó flamenc, fins a aconseguir certa desimboltura i gràcia.

D’esperit inquiet, Toni Marbà no deixa que aquests projectes apaivaguin la seva pròpia creació, i paral·lelament treballa en la seva música fins que el 2009, com un imperatiu que sent dins del cor, decideix que ha arribat el moment de dedicar-se totalment a les seves cançons i emprèn un projecte en solitari. Ha arribat l’hora d’anar cap endins.

Els primers mesos se’ls passa totalment capficat en la seva creació, amb una constància treballadora exemplar, escrivint partitures, elaborant lletres i polint acords, en un clima d’intimitat que li permet aprofundir en la sensibilitat de les melodies i de les paraules. Perfeccionista de mena, no es deixa endur per les presses per acabar les cançons. A mesura que avança el treball, comença a envoltar-se dels músics que l’acompanyaran en la presentació del projecte musical el sis de maig del 2010, i amb els quals compartirà llargues i productives hores d’assajos, en un clima cada vegada més familiar que traspua al públic en el directe musical.

Part de la banda prové del Conservatori, i té estudis musicals reglats, d’altres són més autodidactes, però tots ells desprenen una gran passió per la música.

Conscient que s’obre un gran horitzó davant seu, decideix enriquir les cançons i comença a musicar els temes amb nous instruments com ara el llaüt, el clarinet i el caixó flamenc. Aquests nous arranjaments musicals reconstrueixen les cançons i personalitzen una creació musical cada vegada més compacta i integrada. Gràcies també als consells musicals de Moisès Soler, a les propostes literàries de Cris López, i a les recomanacions vocals de Maria Mateu i Montse Strait, i sobretot gràcies als sis músics que l’acompanyen, el disc Desmentides veu la llum l’octubre de 2012.

Cantautor Contratenor